Tłuszcze – dlaczego nie można wykluczyć ich z diety

Jak wiadomo, dieta odchudzająca, czy też mająca na celu utrzymanie zdrowej i szczupłej sylwetki, musi ograniczać tłuszcze. Trzeba jednak pamiętać, że nie można ich całkowicie wyeliminować, nie można też rezygnować z cennych źródeł tłuszczu – np. nabiał, sery, śmietana, masło – to nie tylko tłuszcz, to także ważne składniki innego typu, np. właśnie witaminy, rozpuszczalne w tłuszczach.
Jeśli będzie wybierać nabiał o bardzo niskiej, wręcz znikomej zawartości tłuszczu – można go w takim przypadku właściwie zupełnie wykluczyć, gdyż staje się pod tym względem jałowy, organizm nie jest w stanie przywrócić cennych, znajdujących się tam witamin D i A. Warto także stawiać na zdrowe tłuszcze roślinne – czyli na oleje z pierwszego tłoczenia, nie tylko popularny olej rzepakowy, czy rozpropagowaną oliwę z oliwek, ale również mniej popularny, a bardzo cenny dla zdrowia olej lniany.
Poza tym należy uwzględniać w swojej diecie tłuste ryby – bardzo dobre źródło cennych kwasów omega Nie zapominajmy też np. o orzechach – olej z orzechów włoskich także ma działanie prozdrowotne.