Mleko – dobry składnik diety

Mleko należy do jednych z podstawowych produktów spożywczych, który każdy z nas posiada w domu. Jego wykorzystanie jest niezwykle szerokie, jednak przede wszystkim pamiętać należy o tym, iż zawiera ono wiele cennych składników odżywczych. W dzieciństwie warto wypijać duże porcje czystego mleka, gdyż jest to okres, kiedy zawarty w nim wapń wchłania się najlepiej. Warto wiedzieć, iż wraz z wiekiem spada nasza przyswajalność wapnia. Wapń odgrywa niezwykle ważną rolę w naszym organizmie – jest on składnikiem kości, zapewnia ich integralność oraz twardość. Niedobory wapnia w wieku dziecięcym mogą objawiać się dziecięcą krzywicą, również zwiększoną łamliwością kości. Osoby dorosłe, które posiadają niedostateczną ilość wapnia w kościach muszą liczyć się z możliwością pojawienia osteoporozy oraz nadmierną łamliwością kości. Mleko spożywać można w wielu formach – najczęściej jest ono składnikiem licznych koktajli. Samo mleko doskonale smakuje również z egzotycznymi przyprawami.