Kasza w diecie
- 785 Views
- Redaktor kozlinski.pl
- 7 października 2019
- Tematyka diety i odżywiania
Kasze to typowo polski rodzaj pożywienia, dość niesłusznie wyparty na naszych stołach przez ziemniaczano-ryżowe wpływy. Tymczasem warto sięgać po kasze, bo odnajdziemy w nich całe mnóstwo wartości odżywczych, błonnik, a przy tym są naszym sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę, o ile tylko spożywamy je bez tłustych, zawiesistych sosów. Najlepiej wybierać kasze o niskim indeksie glikemicznym, a dużej zawartości białka. Gotuje się je na niedużym ogniu. Gotowanie szybkie zabija przesadną dawkę składników odżywczych. Popularną kaszą jest nasza powszednia jaglanka – zawiera sporo węglowodanów, dzięki czemu dają mięśniom paliwo, po treningach cardio uzupełniają natomiast glikogen. Zawiera też miedź, potrzebną do produkcji energii. Bogactwo owsianki odkryliśmy już dawno – równie cenna jest kasza owsiana. Do kategorii comfort food zaliczany jest natomiast amarantus – mający dużo białka, sporo żelaza i peptydów. Wartościowe białko odnajdziemy również w quinoa, przyspieszającą metabolizm i budującą mięśnie dzięki lizynie i izoleucynie.

- 14 kwietnia 2022
Niełatwa dieta
- 18 marca 2022
Dieta i odżywki
- 5 lutego 2022
Dieta wspomagająca pracę hormonów płciowych
- 15 stycznia 2022
Niełatwa dieta
Dieta i odżywki
Dieta wspomagająca pracę hormonów płciowych
Dieta właściwa dla sportu
Codzienna dieta – suplementacja
Zmiana diety w jesien
Czy dieta bezglutenowa jest odpowiednia dla wszystkich?
Wzmacnianie organizmu poprzez dietę