Dieta bez glutenu

Dieta bezglutenowa jest zalecana osobom uczulonym na gluten, jednak korzystają z niej także osoby zdrowe, które chcą w ten sposób zminimalizować zbędne kilogramy. Dieta bezglutenowa opiera się na wykluczaniu produktów zawierających gluten. Glutenem określamy konkretny rodzaj białka, który znajdziemy w pszenicy, życie, orkiszu, jęczmieniu. Wiele produktów spożywanych na co dzień może zwierać śladowe ilości tych składników. Podczas dobierania produktów należy pamiętać, iż mąka kukurydziana może być zanieczyszczona glutenem – wynika to z procesów produkcyjnych i obecności innych produktów na hali. Jak stosować tego rodzaju dietę? Z pewnością pomocne okażą się liczne serwisy udostępniające przepisy kulinarne. Wiele osób zainteresowanych jest także nowościami książkowymi, w których porusza się temat diety bezglutenowej. W książkach tych przedstawiane są oryginalne i często autorskie przepisy na zdrowe dania bezglutenowe, w tym również liczne desery. Dieta bezglutenowa nie jest wskazana dla osób zdrowych z anemią.