Błonnik jako sprzymierzeniec diety

Błonnik uznawany jest za sprzymierzeńca dobrej diety i zdrowego odżywiania. Kiedyś uznawany za składnik niejadalny, obecnie święci triumfy i zdobywa uznanie wśród odchudzających się i sportowców.
Błonnik dzieli się na rozpuszczalny w wodzie (np. pektyny) oraz nierozpuszczalny (np. celuloza i lignina). Obydwie odmiany błonnika są nietrawione przez enzymy zawarte w ludzkim układzie trawiennym. Błonnik pęcznieje w żołądku i przechodzi przez układ trawienny, dokładnie go czyszcząc i skutecznie pozbywając się wszystkich pozostałości po przemianie materii. Dzięki temu poprawia się perystaltyka jelit i nie dochodzi do zaparć. Człowiek, który spożywa produkty bogate w błonnik czuje się lekko i komfortowo. Równocześnie pęczniejący w żołądku błonnik daje uczucie sytości i efektywnie wspomaga dietę.
Sportowcom i kulturystom poleca się spożywanie węglowodanów będących źródłem błonnika, np. produktów zbożowych z grubego przemiału. Pomagają one oczyszczać układ trawienny i zapobiegać uczuciu łaknienia.