Dieta dla sportowca

Dieta sportowca różni się bardzo zasadniczo od diety osoby, która nie trenuje zawodowo Przede wszystkim są to różnice wynikające z zapotrzebowania na konkretne składniki. W diecie sportowca najważniejsze jest białko, które nie tylko jest budulcem mięśni, ale również pozwala an regenerację naderwanych mikrowłókien mięśniowych. Białko odpowiada również za wydłużanie czasu pracy konkretnych mięśni, a tym samym przyczynia się do zwiększonej wydajności organizmu.
Gdzie znajdziemy białko?
Przede wszystkim w czerwonym mięsie, ale również nabiale, rybach, jak i ziarnach zbóż oraz wszelkich przetworach zawierających je.
Kolejnym ważnym składnikiem są węglowodany, czyli cukry. Zapewniają nam one energię na cały dzień i pozwalają skutecznie wykonywać wszelkie czynności wymagające od nas nakładu siły. Konieczne jest jednak, aby dawki węglowodanów oraz białka były odpowiednio dopasowane do rodzaju aktywności uprawianej przez sportowca. Dietę można suplementować poprzez podawanie odżywek, które są do kupienia w sklepach sportowych.