Codzienna dieta bogata w warzywa

Warzywa to jedne z najcenniejszych produktów spożywczych, które powinny znajdować się na naszych talerzach każdego dnia. Niezwykle istotna jest ich rola w dostarczaniu cennych składników odżywczych, mineralnych. Jak jeść warzywa? Najlepiej jeść je w formie nieprzetworzonej czyli na surowo, Możemy mieć wtedy pewność, iż posiadają one najwięcej składników odżywczych i witamin. Po jakie warzywa warto sięgać? Warto sięgać po rośliny strączkowe, w których składzie znajduje się wiele białka roślinnego – jest ono niezwykle istotne z punktu widzenia budowania wartościowej masy mięśniowej, jak również hamowania procesów katabolicznych. Warzywa wyróżnia również obecność błonnika- dawniej składnik ten uznawany był za niepotrzebny balast. Obecnie wiadomo, iż odgrywa on niezwykle ważną rolę w procesach trawiennych i metabolicznych. Błonnik wspomaga przemianę materii, reguluje pracę jelit. Warzywa doskonale smakują również po obróbce cieplnej, warto jednak pamiętać, iż wtedy nie będą miały one tak wiele witamin.