Dieta bogata w ryby
- 693 Views
- Redaktor kozlinski.pl
- 28 stycznia 2019
- Tematyka diety i odżywiania
Ryby, chociaż zdrowe, nie są ulubionym składnikiem w naszej diecie. Oczywiście wiele osób lubi jeść ryby, ale wciąż znaczna część naszego społeczeństwa odbiera ryby, jako posiłek na piątek. Taka ryba musi być usmażona w głębokim tłuszczu i obtoczona w panierce, która zabija smak samej ryby.
Oczywiście większość z nas przygotowuje ryby w bardzo zły sposób, bo smażenie na tłuszczu od razu zabija pewne właściwości, a dodatkowo tuczy nasz organizm. Jeśli chcemy jeść zdrowo wybierzmy piekarnik, grilla lub gotowanie na parze.
Każda ryba jest inna i trudno jest tu wyraźnie wybrać tę najzdrowszą. Niektóre ryby, jak na przykład karp są bardzo tłuste, pstrąg jest lżejszy, ale nie zawiera tyle kwasów omega 3, co łosoś.
Zdecydowanie najpopularniejsze ryby to tuńczyk, łosoś, a z wędzonych makrela, często sięgamy też po pstrąga. Oczywiście ryby są zdrowe i warto jeść je nawet kilka razy w tygodniu, ale musimy tez pamiętać o ich odpowiednim przygotowaniu, bo ryba smażona nie będzie już tak zdrowa dla naszego organizmu.

- 14 kwietnia 2022
Niełatwa dieta
- 18 marca 2022
Dieta i odżywki
- 5 lutego 2022
Dieta wspomagająca pracę hormonów płciowych
- 15 stycznia 2022
Niełatwa dieta
Dieta i odżywki
Dieta wspomagająca pracę hormonów płciowych
Dieta właściwa dla sportu
Codzienna dieta – suplementacja
Zmiana diety w jesien
Czy dieta bezglutenowa jest odpowiednia dla wszystkich?
Wzmacnianie organizmu poprzez dietę