Dieta bogata w ryby

Ryby, chociaż zdrowe, nie są ulubionym składnikiem w naszej diecie. Oczywiście wiele osób lubi jeść ryby, ale wciąż znaczna część naszego społeczeństwa odbiera ryby, jako posiłek na piątek. Taka ryba musi być usmażona w głębokim tłuszczu i obtoczona w panierce, która zabija smak samej ryby.
Oczywiście większość z nas przygotowuje ryby w bardzo zły sposób, bo smażenie na tłuszczu od razu zabija pewne właściwości, a dodatkowo tuczy nasz organizm. Jeśli chcemy jeść zdrowo wybierzmy piekarnik, grilla lub gotowanie na parze.
Każda ryba jest inna i trudno jest tu wyraźnie wybrać tę najzdrowszą. Niektóre ryby, jak na przykład karp są bardzo tłuste, pstrąg jest lżejszy, ale nie zawiera tyle kwasów omega 3, co łosoś.
Zdecydowanie najpopularniejsze ryby to tuńczyk, łosoś, a z wędzonych makrela, często sięgamy też po pstrąga. Oczywiście ryby są zdrowe i warto jeść je nawet kilka razy w tygodniu, ale musimy tez pamiętać o ich odpowiednim przygotowaniu, bo ryba smażona nie będzie już tak zdrowa dla naszego organizmu.