Dieta a problemy zdrowotne

Dla wielu z nas bardzo ważne jest zwracanie uwagi na to, co jemy. Kierując się zasadami zdrowego trybu życia, wybieramy zdrowsze produkty, do których należą owoce, warzywa, chude białe mięso etc. Zwróćmy jednak uwagę na to, czy wszystkie składniki naszej diety rzeczywiście nam służą. Bardzo ważne jest dostosowanie diety do problemów naszego organizmu – jeśli mamy tendencje do tycia w okolicy brzucha, odstawmy produkty zawierające dużo cukru czy skrobi np. arbuz, gotowana marchew, a także mięso czerwone i wieprzowe. Zamiast nich skupmy się na nieco kwaśniejszych owocach, warzywach nie strączkowych (np. cukinia, pomidor, rzodkiew) oraz chudym drobiowym mięsie. Jeśli naszym problemem jest trądzik, warto wprowadzić do diety zioła w postaci herbaty, takie jak skrzyp i czystek. W bezsenności pomogą nam rumianek i melisa. Uważajmy także na nabiał – zbyt duża ilość serów białych i mleka jest niewskazana dla osób z problemami jelitowymi. Świetnym rozwiązaniem będzie tu oczywiście dopasowanie diety do grupy krwi, ponieważ zazwyczaj problemy zdrowotne ściśle się z nią wiążą.