Zdrowa dieta – jakie jeść warzywa?

Wielu z nas popełnia jeden błąd, ustalając dietę – sądzimy, że wszystkie warzywa i owoce są zdrowe i możemy jeść je w nieograniczonych ilościach. Tymczasem ten błąd może nas kosztować przytyciem lub problemami zdrowotnymi. Jakie warzywa jeść, a jakich unikać? Kierując się zasadami zdrowego żywienia, powinniśmy zwracać uwagę na indeks glikemiczny (IG), który jest wskaźnikiem ilości cukru we krwi po spożyciu danego produktu. I tak na przykład ziemniaki, gotowana marchew oraz awokado mają bardzo wysokie IG. Zatem powinniśmy znacznie ograniczyć ich spożycie. Warto zamiast nich jeść brokuł, cukinię, sałatę – ogólnie rzecz ujmując, wszystkie warzywa zielone. Kolorowe papryki (czerwona, żółta, kremowa), pomidory, rzodkiew etc. również powinniśmy nieco ograniczyć. Oczywiście warzywa strączkowe lub kapuściane w nadmiernej ilości także mogą nam zaszkodzić. Dlatego przy ustalaniu jadłospisu tak ważne jest, aby zadbać o różnorodność i bilans wszystkich składników. Wartościujmy zatem warzywa na takie, które wpływają na nasz organizm lepiej oraz gorzej i starajmy się, aby tych pierwszych było więcej.